O proizvodima

Korištenjem drvne biomase:

  • doprinosimo zaštiti životne sredine
  • povećana je sigurnost snabdevanja jer se radi o domaćoj sirovini
  • razvija se lokalna privreda i otvaraju nova radna mesta

Preradom domaće drvne biomase pospešujemo očuvanje naše životne sredine i zapošljavanje domaćih radnika !

Širom sveta donose se zakoni kojima se nastoji povećati potrošnja energije iz obnovljivih izvora, upravo kako bi se smanjilo zagađenje okoline. Stručnjaci sve češće  upozoravaju na ubrzano smanjenje zaliha fosilnih goriva što uzrokuje nestabilnim cenama koje poput domino efekta utiču i na cene svih ostalih proizvoda.

U toj  situaciji drvoprerađivačke firme imaju priliku da se fokusiraju na sto bolje iskorištavanje  drvnog ostatka. Jedino na taj način, ako kvalitetno iskoristimo drvni ostatak, naš finalni proizvod može biti vrednovan na najbolji mogući način.

biomass pellets for renewable boiler

Interes stanovništva svake razvijene zemlje posljednjih  godina je usmeren na temu  uštede i korištenja obnovljivih izvora energije. To je uticaj klimatskih promena i zagađenja okoline čije posledice svi osećamo. Obnovljivi izvori energije se nalaze u  prirodi i njihova je prednost, u odnosu na fosilne izvore, u tome što se obnavljaju. Pojačanim korištenjem biomase osiguravamo održivi razvoj naše okoline jer je dobijanje energije iz obnovljivih izvora energije neutralno za klimu. Sagorevanjem se u vazduh otpušta tačno onoliko ugljen-dioksida koliko su ga biljke primile u procesu fotosinteze tokom rasta.

slide-01

Jedan od obnovljivih izvora energije je i biomasa, a pojam obuhvata drvo, seno i određene biljke, odnosno sve šumske i poljoprivredne ostatke koji se mogu iskoristiti  za dobijanje energije.

Biomasa pokriva dve trećine svih obnovljivih energija te se prema procenama Evropskog udruženja za biomasu čak 20 do 40 mil. ha površine može iskoristiti za potrebe energije bez da dođe do smanjenja zaliha drveta u Evropi.

Za sad su drvo i prateci proizvodi s područja drvne prerade glavni izvori bioenergije, sledi otpad (10 posto) i poljoprivredna biomasa (5 posto). 66 posto biomase koristi se za potrebe grejanja, 31 posto za struju i 3 posto za tecna goriva.

Vruća piljevina se veže prirodnim drvnim sastojkom ligninom, bez ikakvih dodataka ili lepka. Matrica je deo prese koja je sastavljena od kanala u kojoj se nabija piljevina i samom debljinom kanala se dobiva željeni precnik peleta, koji dalje diktira kvalitet peleta.

Pri izlasku peleta iz matrice, pelet se sece noževima na željenu dužinu, čime je spreman za pakovanje.

Kvalitet

Kvalitet peleta je odredjen evropskim normama (Normativ ENplus) i jedan smo od sertifikovanih proizvođača u Srbiji (jedini u ovom delu Srbije). Kontrola kvaliteta kreće od prijema sirovine, skladištenja, kontrolisanog procesa proizvodnje pa sve do završne kontrole finalnog proizvoda.

ENplus sertifikacija, između ostalog, podrazumeva i određeni kvalitet samih uslova proizvodnje koji isključuju bilo kakvu mogućnost improvizacije.

Za listu svih sertifikovanih proizvođača iz Srbije pogledati link:

www.enplus-pellets.eu

 sign recy

TOP